“Skateboard” eller “rullbräda”?

Gammal som gatan
Under 1950-talet lanserades skateboarden. Genom tiden har den fått många olika namn och bestått av ännu fler olika material såsom trä, plast, metall och kolfiber. Modellerna är extremt varierade, men alla utgår de från samma grundprincip; en rak del med en ”nos” och en ”tail” i ändarna. Nosen och tailen är uppböjda olika mycket beroende på modell. Mellan modellerna varierar även hjulens storlek, friktion och placering.

Skridskobräda
För alla oss som vuxit upp med skateboarden låter namnet självklart passande. Precis som vi har lärt oss att en boll heter just boll, så har vi fått lära oss att brädan under våra fötter kallas för skateboard. Men så har det inte alltid varit. Någon måste ju ha kommit på namnet från början. Om ordet direktöversätts blir det ”skridskobräda”. Namnet har inspirerats av sättet som hjulen hängts upp på brädans undersida. Denna är nämligen densamma som på äldre rullskridskor.

Surfa på asfalt
Det var alltså namnets ursprung. Men för att något ska namnger måste det först existera. Från början var det surfare som saknade något att ersätta surfing med under vinterhalvåret. Detta resulterade i skateboarden och 1957 började produktionen komma igång på allvar. Under 1960-talet hade bärdan en svacka i sin popularitet, men utöver det har den gjort succé och gör så än idag. Den första stora utvecklingen av skateboarding innefattade aktiviteter såsom slalom, höjdhopp, downhill och freesyle.